No m’atreveixo a emprendre aquest repte de la vida perquè veig que tothom ho fa millor que jo

T’invito a que revises dues assumpcions que conté la teva pregunta. Per un costat et compares amb els altres. Per l’altre costat et fa por no fer-ho bé. Això de comparar-te amb els demés no crec que sigui una bona estratègia. Tu dels altres només veus una part del que són. I precisament t’has fixat en el resultat d’allò que els ha sortit bé. Aquesta manera de pensar et limita i et fa sentir incompetent. Has de tenir en compte que, abans de que ells hagin arribat a aquest magnífic resultat, hi ha hagut un procés que els ha conduit fins allà, pas per pas fins al resultat final. És recomanable que t’hi fixis en aquests passos inicials. Quins són els teus potencials que pots desenvolupar? Com els desenvolupes pas a pas?

La pregunta que ara t’estàs fent és una pregunta orientada al resultat: «Puc fer-ho?», una pregunta que es contesta amb un «sí» o «no» rotund que et genera angoixa. Tanmateix, si la teva acció està orientada cap al procés, la pregunta pertinent és «Com ho faig?». Aquesta pregunta et dirigeix cap a les passes necessàries en el teu propòsit. Torna a pensar amb el teu repte i pregunta’t «Puc fer-ho?» Com et fa sentir? I ara pregunta’t «Com ho faig?» Quina de les dues preguntes et dóna més poder?

Aristòtil ens ensenya que el camí cap a la felicitat està en que jo desenvolupi els meus potencials, que arribi a ser el que sóc. Fins que no es fica en marxa aquest desenvolupament, jo no podré saber mai el resultat final. Això implica riscos i fracassos. Els grans resultats que veus en els altres han estat precedits d’errors i derrotes, i això sobre tot ha passat amb la gent que ha aconseguit grans coses a la vida, el que passa és que els resultats són més visibles que el mateix procés. Per a ells el fracàs ha estat el mestre que els ha ensenyat quines solucions no són efectives.

El teu potencial no floreix en un dia d’una sola vegada, demana temps, demana cultivar-lo millorant-lo pas a pas. Quan t’enfoques no en el resultat sinó en el procés, t’alliberes de l’angoixa i assoleixes el mestratge de la teva vida.

Publicat a la revista L’Estel del gener de 2016

Deixa un comentari

A %d bloguers els agrada això: