Què puc fer amb el meu malhumor?

El mal humor és la reacció que experimento quan el que s’esdevé no encaixa amb el que jo crec que hauria de ser. Una reacció vol dir que el centre de la teva acció no està tu, sinó que fora teu passa alguna cosa que, com si fos un mecanisme automàtic, activa la teva resposta de mal humor.

Així explicat sembla que no ets responsable del teu mal humor: la causa del que ha passat està fora de tu. Els filòsofs estoics, tanmateix, ens diuen que sempre som lliures i amos del nostre estat d’ànim, que la clau està en la meva opinió sobre les coses.

-Com pot ser, si a fora meu contínuament passen coses lletges i dolentes que em fiquen de mal humor?

Les coses no em poden ficar de mal humor. Perquè les coses són com són, i van com van. El que em fica de mal humor és que a les coses jo hi afegeixo la meva opinió sobre com haurien de ser, i considero que la meva opinió és més real i vàlida que les mateixes coses

-Però és que hi ha coses que van molt malament i cal canviar-les!

Totalment d’acord. Però només pots començar a canviar-les a partir del que les coses són. Si t’aferres al que haurien de ser, no toques la realitat i et veus impotent per a canviar-les; aquí és precisament quan t’agafa mal humor. Els estoics ens diuen que el teu poder i la teva llibertat es troben no en el que passa fora de tu, perquè allà no hi manes, sinó en com tu respons al que passa fora de tu: Amb queixa? Amb mal humor? O simplement t’estalvies aquesta reacció i et poses a fer el que està al teu abast de fer? O és que prefereixes substituïr aquesta acció, per petita que sigui, per la queixa i el lament?

Seguint els estoics, la propera vegada que t’agafi el mal humor observa a qui estàs fent més cas, a l’aconteixement que l’ha desencadenat o a la teva interpretació de l’aconteixement. De l’aconteixement no manes, de la teva interpretació sí. I també manes de l’acció que està a les teves mans fer

Deixa un comentari

A %d bloguers els agrada això: