Per què costa tant de perdonar?

Perquè la ofensa que has rebut probablement activa una ferida que ja portaves d’abans. Si estàs fent-te aquesta pregunta, vol dir que ja t’has ficat en el camí del perdó, i constates com és de difícil malgrat la teva disposició. Costa perquè no n’hi ha prou amb voler-ho.

La ètica s’ocupa de com viure una vida bona, és comprensible que moltes doctrines ètiques i religioses recomanin el perdó, com el cas del cristianisme, que és un mandat. L’acte de perdonar significa que m’allibero d’un sofriment provinent del passat que no em permetia estar completament disponible ni creatiu per al present. Estar en el present fa que la pròpia vida sigui més bona.

Tanmateix això que acabo d’explicar és molt teòric. Des d’un nivell intel·lectual no és difícil entendre que es viu millor quan baso el meu ésser i el meu obrar no amb allò que m’esdevingué en el passat, sinó amb el que jo he elegit ser. La pràctica, però, és una altra cosa. Només cal veure com molts que s’autoproclamen cristians actuen en sentit contrari al perdó i així ho difonen des dels seus mitjans de comunicació. Moltes vegades les emocions no acompanyen l’intel·lecte.

El passat condiciona el meu present atès que la meva psique surt a partir de la meva criança i la cultura en que se m’educa. Els sentiments de venjança i de rancúnia dels que ara et vols deslliurar per arribar al perdó probablement ja els tenies, però adormits, i s’han reactivat amb aquesta última ofensa. La teva personalitat es dispara i ara no només estàs sentint aquest dolor, sinó que plou sobre mullat, sobre un dolor i unes necessitats que en la teva criança vas aprendre que no podies expressar i sobre les que has construït el teu caràcter. Si pots deixar-te sentir aquesta rancúnia, aquest desig de venjança, sense tapar-los com abans, però tampoc sense actuar segons els seus impulsos guanyaràs llibertat interna: el conèixer-te a tu mateix afluixarà aquestes estructures de la teva personalitat que sostenen els ressentiments i t’alliberaràs d’un passat que et vol atenallar. Perdonar costa perquè, com ens ensenyen els filòsofs, la llibertat no és gens fàcil.

Deixa un comentari

A %d bloguers els agrada això: